Pozostajemy w słodkim klimacie Bożego Narodzenia. Ciasto, które mam do zaproponowania łączy w sobie smak i aromat dwóch składników, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, a w szczególności słodkich wypieków na nie przygotowywanych, chodzi mianowicie o miód i orzechy. Ciasto - orzechowiec łączy w sobie smak tradycyjnego miodownika, kruchych maślanych ciastek, karmelowy aromat piernika i smak włoskich orzechów. Smaczne miodowo – orzechowe ciasto, którego każdy kawałek to esencja słodkiego Bożego Narodzenia. Naprawdę warto je przygotować, więc polecam i życzę wszystkiego dobrego i słodkiego na zbliżające się święta.
Składniki:
Składniki na dwa miodowe blaty
3 szklanki mąki pszennej - 480 g
150 g prawdziwego masła - 3/4 kostki
1/3 szklanki cukru - około 90 g
2 duże lub 3 małe jajka
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
Składniki na masę budyniową
3 szklanki mleka - 750 ml
pół szklanki cukru - około 130 g
kostka masła - 200 g
2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x 40 g
Składniki na orzechowy wierzch
250 g orzechów włoskich łuszczonych
1/4 kostki masła - 50 g
3 łyżki cukru
3 łyżki płynnego miodu
Składniki na dżemową warstwę
200 g dżemu z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
Ugotować budyń do masy budyniowej. Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Do rondelka wlać dwie szklanki mleka oraz wsypać pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsypać dwa opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika do minimum i wlać dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacząć mieszać budyń. Można trochę zwiększyć moc palnika.
Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń odstawić do przestudzenia. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. Do niedużej, ale wysokiej miski przełożyć miękkie masło. Ubijać je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać całkowicie przestudzony budyń. Miksować masę do całkowitego jej połączenia. Można do kremu dodać posiekane orzechy.
W rondelku umieścić razem 50 gramów, czyli 1/4 kostki masła oraz po trzy łyżki cukru i miodu. Całość podgrzewać kilka minut na małej mocy palnika. Mieszać składniki przy pomocy rózgi kuchennej, aż do roztopienia się cukru i ujednolicenia masy.
Po chwili wsypać też około 250 gramów lekko rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość mieszać i gotować jeszcze do półtorej minuty na małej mocy palnika. Wyłączyć i odstawić na bok.
Zagnieść ciasto, uformować kulę i podzielić na dwie równe części. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości, przełożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem. Formę z pierwszym blatem pod ciasto umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkową półkę z grzaniem góra/dół. Blat piec w ten sposób przez 11 -12 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz formy. Ciasto przesunąć na blat kuchenny razem z papierem do pieczenia. W formie umieścić nowy arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz. Drugi kawałek ciasta rozwałkować na placek, tak samo jak pierwszy i przełożyć do formy.
Na ciasto wyłożyć masę orzechową z rondelka. Piec 13 minut w 1800C. Po ostygnięciu wyjąć z blachy. Po wystygnięciu blatu po jego powierzchni rozprowadzić 200 gramów dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki. (ja zastosowałem powidła śliwkowe i mirabelkowe). Można też wybrać dowolny inny, kwaśny dżem. Następnie wyłożyć krem, równomiernie go rozprowadzić i przykryć blatem z orzechami. Schłodzić ciasto min. 5 godzin.
A kto mówi, że Warmia i Mazury uczą cierpliwości??
Jan
2025-09-12 16:01:52
600 000 sama łazienka? Tyle kosztuje budowa sporego domu. Kto przytuli kaskę?
Jestę zastępco burmystrza
2025-09-12 15:39:27
Super! w końcu jakiś porządny koncert!
Agnieszka
2025-09-12 14:30:42
Czy policja rekrutuje w przedszkolu?
Zły Porucznik
2025-09-12 13:00:42
Jestem za
że tak powiem
2025-09-11 18:30:49
Jeśli żaden z tych dżentelmenów ze zdjęcia z Nawrockim nie jest ze Szczytna(?) to po jakiego grzyba toruńskiego lansują się z nazwą MOJEGO MIASTA? Niech firmują swoimi facjatami i nazwiskami.
Robert Częścik
2025-09-11 16:29:20
te policjantki metr czterdzieści to same w patrolu będą chodzić czy z ochroną policjanta rosłego?
Marcel
2025-09-11 11:51:55
A jaki jest powód odejścia obecnego audytora ? Wysokość wynagrodzenia ?
TB
2025-09-10 18:51:45
Kolejna bzdura jakby nie było bardziej potrzebnych inwestycji.
Rodzic
2025-09-10 17:58:53
Mamy efekt zwolnienia 20 000 więźniów z zakładów karnych. By żyło się lepiej.
Kat Jan
2025-09-10 14:47:50