Cudze chwalicie swego nie znacie. W dzisiejszych słodkich inspiracjach zaprzeczymy temu powiedzeniu i zrobimy coś z regionalnych polskich słodkości. Zagłębimy się w smaki Małopolski i zrobimy małdrzyki krakowskie. Danie proste i szybkie do wykonania, a na dodatek bardzo smaczne. Małdrzyki krakowskie to tradycyjne placki twarogowe, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka.
Jak podaje „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądka, małdrzyk (mądrzyczka, mądrzyk) "robią z słodkiego mleka, z podpuszczką czyli animelką, które wyciśnięte w talerki układają i w maśle obsmażają”, Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu. Ja w swoim przepisie wzbogaciłem placki o dodatek owocowej frużeliny, żeby było jeszcze bardziej słodko. Smacznego.
Michał Denesiuk
Małdrzyki
Składniki:
Twaróg 500 g
Żółtko 1 sztuka
Jaja 1 sztuka
Masło 20 g
Mąka 30 g (2 łyżki)
Cukier wanilinowy 5g
Skórka cytrynowa 3 g
Tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane 100 g
Cukier puder 30 g
Sposób wykonania:
Zemleć ser lub rozetrzeć widelcem. Połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać na puszystą jednolitą masę. Kłaść ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć na rumiano z obydwu stron w średniej ilości tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną lub owocami.
Frużelina wiśniowa
Wiśnie 0,5 kg
Żelatyna 2-3 łyżeczki
Miód 2-3 łyżki
W nagrzanym rondelku podgrzewamy miód do skarmelizowania, gdy zacznie się pienić dodajemy wiśnie. Mieszamy z miodem, podgrzewamy do chwili, gdy puszczą sok. Gotujemy krótko, aby nie rozpadły nam się owoce na małym ogniu. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie. Rozpuszczamy, zagotowujemy.
Oj, tak, tak! Tam zawsze był tzw. kiosk. Ja pamiętam taki blaszany, przeszklony. Być może wcześniej stał tam \"drewniak\". Te napoleonki, pączki... Mordki i łapki oblepione lukrem, kremem stawiały się na lekcji po tej dużej przerwie.
Sentymentalna
2025-07-16 12:49:27
No, mnie z dzieciństwem kojarzy się chleb od Bielskiego lub Kochanka. A w tym punkcie, a nieopodal chodziłam do podstawówki, była też kiedyś cukiernia czy piekarnia i na długich przerwach biegało się tam po spore ciastka \"ptasie mleczko\"...
Tutejsza
2025-07-16 11:20:14
Tekst nieciekawy, po prostu wylana żółć z głebi trzewi pana Mądrzejowskiego okraszony nieciekawym zdjęciem. Jak nie macie felietnistów, to może warto ogłosić jakiś konkurs, a nie publikować treści o niskim i watpliwym poziomie. Może chwila refleksji?
Joanna
2025-07-16 11:17:08
Co to SIM?
Gabi
2025-07-16 09:35:16
Gratuluję odwagi oderwania się odnzielonego koryta.
Obserwator
2025-07-16 00:44:02
Już zapewne Zieloni obstawili ten Stołek. Konkurs to farsa. O ile będzie :)
Obserwator
2025-07-16 00:43:05
To ciekawe kto z PSL zasiądzie na stołku, Jarku czekamy i obserwujemy!
Mieszkańcy
2025-07-15 16:55:33
Żołądek zawsze daje znać gdy jest pusty ale mózg niestety nie.
kozaostra
2025-07-15 15:20:02
Naszym włodarzom tylko najlepiej wychodzi przecinanie wstążek.A narkotykami jak handlowali tak handluja.Przykro wszyscy maja wywalona co dzieje się z młodzieżą. Najważniejsze że wstążki przecięte.Myslalam panie Burmistrzu że pan to ogarnie ale nic w tym kierunku nie robione.Wszystko zamiatane pod dywan oczywiscie tyczy to całej rady.
Julka
2025-07-15 10:38:46
Smolasty to artystyczne dno dna i patologia. Kto wpadł na pomysł żeby to beznadziejne byle co zaprosić??? i jeszcze mu płacić
Prusak
2025-07-15 08:11:55