Rurki z kremem to klasyka wśród słodyczy. Wbrew pozorom nie jest to pomysł współczesnych cukierników. Znane są od wieków pod nazwą ulipki z pianą. Protoplasta rurek waflowych z kremem pojawia się w dawnych polskich książkach kucharskich.
Przepis można znaleźć w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej – w wydanym w drugiej połowie XVII wieku Compendium ferculorum albo zebranie potraw, wedle którego z mąki pszennej, mleka i cukru wyrabiano ciasto „jako na opłatki”, które wypiekano na „żelazach” i nawijano na „okrągłe drewienka albo wałeczki”. Tak wykonane rurki podawano posypane cukrem albo obkładano nimi bitą śmietanę. Nadziewano je też bitą śmietaną. W tym samym dziele, w przepisie na bitą śmietanę („pianę”) znajduje się propozycja podania ulipków w bardziej fantazyjny sposób: zawieszano je na krzewie rozmarynu umocowanym na bochenku żytniego chleba i udekorowanym bitą śmietaną i cukrem: „Możesz też na misę krzak rozmarynowy postawić, a na niego pianę lać, który tak postawisz. Chleba rżanego rozkrój bochen na dwoje płasko, z jednej części ośrzodkę wybierz, a masłem na to miejsce podlep i przyciśnij do misy, żeby to masło trzymało chleb mocno, a w ten chleb wsadź krzak rozmarynu, a będziesz lał pianę, a obsadziwszy ulipkami i pocukrowawszy, dasz na misę”.
Mocno podpieczone rurki imitowały w ten sposób szyszki na drzewku (czy też choince), bita śmietana udawała śnieg a czarny chleb ziemię. Ja postanowiłem wraz z moimi uczniami kucharzami zrobić ulipki według oryginalnej receptury, ale smażone jak naleśniki i podpiekane w piecu przed nadzianiem bitą śmietaną. Udało się całkiem nieźle, polecam spróbować i posmakować tego, co jadali nasi przodkowie.
Smacznego.
Michał Denesiuk
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
Masło do smarowania
½ l śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudu
Sposób wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, dolewamy mleka do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelnię teflonowa kładziemy odrobinę masła, łyżką wlewamy ciasto tak jak na naleśniki i smażymy z obydwu stron. Po usmażeniu natychmiast nawijamy na drewniane wałki. Uformowane rurki można jeszcze wysuszyć w piekarniku w 190 stopniach przez około 10 minut. Ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Rurki po wystygnięciu napełniamy tuż przed podaniem wyciskając ubitą śmietankę workiem cukierniczym.
A kto mówi, że Warmia i Mazury uczą cierpliwości??
Jan
2025-09-12 16:01:52
600 000 sama łazienka? Tyle kosztuje budowa sporego domu. Kto przytuli kaskę?
Jestę zastępco burmystrza
2025-09-12 15:39:27
Super! w końcu jakiś porządny koncert!
Agnieszka
2025-09-12 14:30:42
Czy policja rekrutuje w przedszkolu?
Zły Porucznik
2025-09-12 13:00:42
Jestem za
że tak powiem
2025-09-11 18:30:49
Jeśli żaden z tych dżentelmenów ze zdjęcia z Nawrockim nie jest ze Szczytna(?) to po jakiego grzyba toruńskiego lansują się z nazwą MOJEGO MIASTA? Niech firmują swoimi facjatami i nazwiskami.
Robert Częścik
2025-09-11 16:29:20
te policjantki metr czterdzieści to same w patrolu będą chodzić czy z ochroną policjanta rosłego?
Marcel
2025-09-11 11:51:55
A jaki jest powód odejścia obecnego audytora ? Wysokość wynagrodzenia ?
TB
2025-09-10 18:51:45
Kolejna bzdura jakby nie było bardziej potrzebnych inwestycji.
Rodzic
2025-09-10 17:58:53
Mamy efekt zwolnienia 20 000 więźniów z zakładów karnych. By żyło się lepiej.
Kat Jan
2025-09-10 14:47:50