W Mazurskich Delicjach kolejna porcja słodkości inspirowanych kuchnią i smakami Mazur. Deser, który doskonale sprawdzi się do niedzielnej kawy w ciepłe czerwcowe popołudnie. Deser smaczny, słodki, lekki i orzeźwiający, zrobiony z produktu charakterystycznego dla wiejskiej kuchni i przywołujący czasy dzieciństwa i wiejskich wakacji, a mianowicie zsiadłego mleka.
Zsiadłe mleko mazurscy chłopi pili dla orzeźwienia i jako dodatek do porki (ziemniaków z mąką i skwarkami ze słoniny oraz masłem) czy kaszy, które przygotowywały gospodynie mazurskie jako posiłek dla pracujących w upalne dni w polu mężczyzn.
Kwaśne napoje mleczne stanowiły też doskonały deser dla dzieci np. cytrynowa maślanka z miodem lub cukrem, mleko cytrynowe czy po prostu maślanka z owocami. Żeby mieć prawdziwe zsiadłe mleko do deseru należy pamiętać, że potrzebujemy mleka prosto od krowy ponieważ mleko sklepowe nam nie skwaśnieje, ale możemy też kupić gotowe zsiadłe mleko w naszych sklepach, jeśli nie mamy czasu lub możliwości sami zrobić sobie takowego.
Można powiedzieć że Włosi mają swoją panna cotte (galaretkę śmietankową), a my na Mazurach mamy galaretkę z zsiadłego mleka. Doskonale jako dodatek do deseru sprawdzi się kruszonka i sos owocowy np. wiśniowy czy malinowy lub świeże owoce. Polecam i życzę smacznego.
Michał Denesiuk
.
Składniki na 10 porcji:
zsiadłe mleko 1 l
cukier puder 120 g
cukier wanilinowy 20 g
żelatyna 30 g
wiśnie 400 g
wino białe 200 ml
miód gryczany 3-4 łyżki
kruszonka, kratka z karmelu, mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zsiadłe mleko mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namaczamy, żeby napęczniała. Uwadniamy żelatynę w mikrofali i dodajemy do zsiadłego mleka. Możemy uwodnić żelatynę w kąpieli wodnej lub rondelku, ewentualnie dodać namoczoną do zsiadłego mleka i zagrzać żeby się rozpuściła. Jeśli zrobią się grudki z żelatyny w zsiadłym mleku to podgrzewamy całą masę w mikrofali seriami po 30 sekund lub w rondelku na małym ogniu aż się rozpuści. Mieszamy i rozlewamy do mniejszych naczyń takich jak szklane miseczki lub filiżanki. Wstawiamy do lodówki, żeby się ścięła.
W nagrzanym rondelku podgrzewamy miód, aż się skarmelizuje - zacznie się pienić. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Podgrzewamy do czasu, gdy owoce puszczą sok, wtedy dodajemy wino. Gotujemy, aż sos zredukuje się do 1/3 objętości i zgęstnieje.
Więcej informacji z naszego powiatu zawsze w papierowym wydaniu "Tygodnika Szczytno".
Tygodnik dostępny jest w niemal każdym sklepie, w tym w sieci sklepów Biedronka.
Oj, tak, tak! Tam zawsze był tzw. kiosk. Ja pamiętam taki blaszany, przeszklony. Być może wcześniej stał tam \"drewniak\". Te napoleonki, pączki... Mordki i łapki oblepione lukrem, kremem stawiały się na lekcji po tej dużej przerwie.
Sentymentalna
2025-07-16 12:49:27
No, mnie z dzieciństwem kojarzy się chleb od Bielskiego lub Kochanka. A w tym punkcie, a nieopodal chodziłam do podstawówki, była też kiedyś cukiernia czy piekarnia i na długich przerwach biegało się tam po spore ciastka \"ptasie mleczko\"...
Tutejsza
2025-07-16 11:20:14
Tekst nieciekawy, po prostu wylana żółć z głebi trzewi pana Mądrzejowskiego okraszony nieciekawym zdjęciem. Jak nie macie felietnistów, to może warto ogłosić jakiś konkurs, a nie publikować treści o niskim i watpliwym poziomie. Może chwila refleksji?
Joanna
2025-07-16 11:17:08
Co to SIM?
Gabi
2025-07-16 09:35:16
Gratuluję odwagi oderwania się odnzielonego koryta.
Obserwator
2025-07-16 00:44:02
Już zapewne Zieloni obstawili ten Stołek. Konkurs to farsa. O ile będzie :)
Obserwator
2025-07-16 00:43:05
To ciekawe kto z PSL zasiądzie na stołku, Jarku czekamy i obserwujemy!
Mieszkańcy
2025-07-15 16:55:33
Żołądek zawsze daje znać gdy jest pusty ale mózg niestety nie.
kozaostra
2025-07-15 15:20:02
Naszym włodarzom tylko najlepiej wychodzi przecinanie wstążek.A narkotykami jak handlowali tak handluja.Przykro wszyscy maja wywalona co dzieje się z młodzieżą. Najważniejsze że wstążki przecięte.Myslalam panie Burmistrzu że pan to ogarnie ale nic w tym kierunku nie robione.Wszystko zamiatane pod dywan oczywiscie tyczy to całej rady.
Julka
2025-07-15 10:38:46
Smolasty to artystyczne dno dna i patologia. Kto wpadł na pomysł żeby to beznadziejne byle co zaprosić??? i jeszcze mu płacić
Prusak
2025-07-15 08:11:55