Na karnawał i post.Słodki specjał dobry na każdy czas i okazję. Kruche ciasto, prużone owoce, krem, beza i sos karmelowy wszystko zamknięte w jednym deserze. Tartaletka z gruszką, bezą włoską, kremem waniliowy i sosem karmelowym. Połączenie które zawsze się sprawdza i wybornie smakuje. Polecam. Michał Denesiuk.
Tartaletki
Składniki:
Mąka tortowa 1 kg
Cukier puder 300 g
Masło 0,5 kg
Żółtka 7 sztuk
Śmietanka 30% 100 ml
Sposób wykonania:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło i przesiekać z przesianymi surowcami. Żółtka wymieszać ze śmietanką, dodać do mąki i cukru z masłem, zagnieść ciasto do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite na przekroju. Schłodzić około godziny w lodówce. Rozwałkować powycinać krążki np. szklanką i wykleić formy do tartaletek. Wyklejone formy schłodzić i odpiec tartaletki na złoto w 185-190oC. Ostudzić i wyjąć z foremek. Nadziać gruszkami.
Gruszki
Składniki:
Gruszki 2 kg
Cynamon 2 łyżeczki
Miód 2-3 łyżki
Goździki, kardamon, imbir
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy w cząstki, rozgrzewamy miód, prużymy z cynamonem, dodajemy, goździki, kardamon, imbir można opcjonalnie flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu. Studzimy i nadziewamy tartaletki.
Beza włoska
Składniki:
100 g białek
200 g cukru
50 g wody
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy) temp. 118 stopni C.
Białka ubijamy, wlewamy gorący syrop strumieniem cały czas ubijając do wystygnięcia na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Bezę szprycujemy lub wykładamy na nadziane prużonymi gruszkami tartaletki i opalamy palnikiem lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku w 200oC do lekkiego zrumienienia się bezy, ewentualnie zostawiamy bez opalania.
Krem waniliowy
Składniki:
Mascarpone 250 g
Śmietanka 30% 100 g
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Cukier puder 40 g (2 łyżki)
Sposób wykonania:
Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, ubić śmietankę połączyć z mascarpone.
Sos karmelowy
Składniki:
4 łyżki cukru
200g śmietanki 30%
Sposób wykonania:
Cukier skarmelizować na złoty kolor na suchej patelni dolać podgrzaną śmietankę 30%, rozprowadzić w niej karmel i gotować na małym ogniu do zredukowania i zagęszczenia się sosu
Krzysztofie. Dobrem nazywasz przyszywanie skrawków materiału i przekazywanie sobie dziecka z rąk do rąk ? Porażka.
Hmm
2025-04-10 07:59:28
Co żal tyłek ściska?!
proste
2025-04-10 07:54:59
Olga wytłumacz proszę dlaczego pojechały akurat te zespoły i Koła gospodyń których członkami są rodziny radnych ? Przypadek ?
Wiola
2025-04-10 06:43:01
Do Grażyny. No właśnie wychowawcy w domach dziecka robią na 3 zmiany czyli 24h
Tytus
2025-04-09 17:08:17
no i ten barak koło pks wygląd jak stodoła sołtysa po wojnie gdzie architekt miasta
zdysk
2025-04-09 16:32:24
Tę Panią w wieku 39 lat już dawno powinni do psychiatryka zabrać,bo coraz bardziej gwiazdorzy. A przez jej wybryki ktoś może nie otrzymać pomocy w czas.
Beksa
2025-04-09 16:12:28
Nie porównujmy pracy wychowawców w domach dziecka (dyżury) do pracy rodzin zastępczych 24h. Widać, że ludzi boli jak włodarze popierają szczytny cel.
Grażyna
2025-04-09 15:34:45
Brawo Wy!
Tyle w temacie.
2025-04-09 10:33:31
zdjęcie 2 , to z którego roku ?
goofi
2025-04-09 10:29:15
I znowu ten pań nie potrafi o niczym innym pisać niż o przeciwnikach politycznych swojego kandydata na prezydenta. Generalnie to obraża pań ludzi głosujących na tamtego kandydata nazywając ich wyznawcami. A może napusze pań w końcu coś ciekawego o Zielonym Rafale? Przecież miał tyle fantastycznych sukcesów i wpadek, których oczywiście w wyznawczej telewizji TVN nie zobaczymy. Może trochę obiektywizmu? Rozumiem, że ma Pan swoje sympatię polityczne ale pana teksty są naprawdę smutne i dziwię się, że redakcja chce je jeszcze drukowac
Kamil
2025-04-09 08:49:11