Ciasto francuskie (fr. pâte feuilletée) jest rodzajem kruchej masy o warstwowej strukturze. Taki wygląd zawdzięcza ono nie tylko wielokrotnemu składaniu i długiemu wałkowaniu, ale również sporej zawartości tłuszczu. Uważa się, że przysmak ma swoje korzenie w starożytnej Grecji, gdzie miał być wyrabiany z oliwą.
Tradycyjny przepis pochodzi jednak od francuskiego malarza i kucharza – Claude’a Lorraina – żyjącego w XVII wieku. Podobno wyrabiał on rogaliki z takiego ciasta dla swojego chorego ojca. Receptura, zbliżona do tej dzisiejszej, sięga 1653 roku, kiedy to przepis opublikowano w książce „Le Pastissier François”. Dzisiaj przysmaki na bazie ciasta francuskiego spotkać można w każdym zakątku świata. Serwuje się je na słono i słodko, jako spód do tart i ciast. Ja dziś polecam szybkie ciasteczka z jabłkiem z ciasta francuskiego o korzennym smaku. Smacznego.
Michał Denesiuk
Ciasteczka francuskie z jabłkiem
Składniki:
30 dag ciasta francuskiego (1 płat)
2 średnie jabłka (twarde, słodkie)
1 białko do posmarowania
Cynamon, goździki, kardamon do smaku
Żurawina, płatki migdałów opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki (jeśli jest zamrożone to wcześniej odmrozić), rozwinąć na stolnicy i pozostawić na ok. 30 minut do ocieplenia, dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas pieczenia. Szklanką o średnicy około 7 cm powycinać koła.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. W moździerzu utrzeć 2 goździki z cynamonem i kardamonem (po pół łyżeczki), przygotowaną mieszanką i cukrem posypać jabłka.
Na każdym cieście położyć kawałek jabłka, żurawinę i migdały i lekko zlepić. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut. Można podawać ciepłe lub przestudzone.
Jeszcze ciepłe można polać lukrem
Oj, tak, tak! Tam zawsze był tzw. kiosk. Ja pamiętam taki blaszany, przeszklony. Być może wcześniej stał tam \"drewniak\". Te napoleonki, pączki... Mordki i łapki oblepione lukrem, kremem stawiały się na lekcji po tej dużej przerwie.
Sentymentalna
2025-07-16 12:49:27
No, mnie z dzieciństwem kojarzy się chleb od Bielskiego lub Kochanka. A w tym punkcie, a nieopodal chodziłam do podstawówki, była też kiedyś cukiernia czy piekarnia i na długich przerwach biegało się tam po spore ciastka \"ptasie mleczko\"...
Tutejsza
2025-07-16 11:20:14
Tekst nieciekawy, po prostu wylana żółć z głebi trzewi pana Mądrzejowskiego okraszony nieciekawym zdjęciem. Jak nie macie felietnistów, to może warto ogłosić jakiś konkurs, a nie publikować treści o niskim i watpliwym poziomie. Może chwila refleksji?
Joanna
2025-07-16 11:17:08
Co to SIM?
Gabi
2025-07-16 09:35:16
Gratuluję odwagi oderwania się odnzielonego koryta.
Obserwator
2025-07-16 00:44:02
Już zapewne Zieloni obstawili ten Stołek. Konkurs to farsa. O ile będzie :)
Obserwator
2025-07-16 00:43:05
To ciekawe kto z PSL zasiądzie na stołku, Jarku czekamy i obserwujemy!
Mieszkańcy
2025-07-15 16:55:33
Żołądek zawsze daje znać gdy jest pusty ale mózg niestety nie.
kozaostra
2025-07-15 15:20:02
Naszym włodarzom tylko najlepiej wychodzi przecinanie wstążek.A narkotykami jak handlowali tak handluja.Przykro wszyscy maja wywalona co dzieje się z młodzieżą. Najważniejsze że wstążki przecięte.Myslalam panie Burmistrzu że pan to ogarnie ale nic w tym kierunku nie robione.Wszystko zamiatane pod dywan oczywiscie tyczy to całej rady.
Julka
2025-07-15 10:38:46
Smolasty to artystyczne dno dna i patologia. Kto wpadł na pomysł żeby to beznadziejne byle co zaprosić??? i jeszcze mu płacić
Prusak
2025-07-15 08:11:55