Proponuję dziś słodkości do picia, na zimowe wieczory rozgrzewający i relaksujący napój czyli czekoladę z chili. Prekursorami łączenia ziaren kakaowca z chili w postaci napoju byli Majowie i Aztekowie. Najstarsze tego dowody pochodzą z 595 r. n.e. Pierwsza wersja słowa kakao w języku Olmeków pochodzi z około 1000 r. p.n.e. Ziarna kakaowca właściwego traktowane były z czcią, jako dar boga Quetzalcoatla.
Wymagająca uprawa i obróbka sprawiły, że kakaowiec stał się cennym środkiem płatniczym w czasach rozkwitu Imperium Majów. Majom i Aztekom ziarna kakaowca służyły do przygotowywania naparu niezbędnego do rytuałów i modlitw. „Gorzka woda” (z języka nahuatl: xocolatl) zarezerwowana była tylko dla najbogatszych. Xocolatl, czyli czekoladę z chilli, miodem bądź skrobią kukurydzianą, przelewano z naczynia do naczynia, w celu uzyskania piany. Według zapisów Azteków picie napoju z ziaren kakaowca leczyło nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe i jelitowe.
Dziś wiemy, że substancje zawarte w czekoladzie działają przeciwzapalnie, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowo, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Spożywanie czekolady w czasie wzmożonego wysiłku i stresu wpływa kojąco na nerwy oraz poprawia koncentrację. Podobne właściwości posiada także chili. To sprawia, że połączenie czekolady z chili jest popularnym afrodyzjakiem. Podobno połączenie gorącej czekolady z wanilią i miodem, doprawionej sporą dawką chili było ulubionym napojem Montezumy. Pijał on swoją czekoladę ze złotych pucharów, szczególnie przed zawitaniem do sypialni swoich żon. Zachęcam do zrobienia sobie kubka gorącej czekolady aby w zimowe wieczory poczuć się przez chwilę jak aztecki król. Polecam.
Michał Denesiuk
Czekolada z chili i waniliową bitą śmietaną
Składniki:
105 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
300 ml mleka
1 łyżeczka pokrojonego suszonego chili lub ½ łyżeczki pokrojonego świeżego chili
Miód 1-2 łyżeczki
Śmietanka 30% 0,5l
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Cukier puder 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Połamaną na kawałki czekoladę, mleko, chili umieścić w rondelku i podgrzać tak, aby czekolada się rozpuściła. Podgrzewając mieszać. Po rozpuszczeniu czekolady całość zagotować, ubijając trzepaczką. Posłodzić miodem i starannie wymieszać. Przelać do filiżanek lub szklanek. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Udekorować śmietanką czekoladę.
A kto mówi, że Warmia i Mazury uczą cierpliwości??
Jan
2025-09-12 16:01:52
600 000 sama łazienka? Tyle kosztuje budowa sporego domu. Kto przytuli kaskę?
Jestę zastępco burmystrza
2025-09-12 15:39:27
Super! w końcu jakiś porządny koncert!
Agnieszka
2025-09-12 14:30:42
Czy policja rekrutuje w przedszkolu?
Zły Porucznik
2025-09-12 13:00:42
Jestem za
że tak powiem
2025-09-11 18:30:49
Jeśli żaden z tych dżentelmenów ze zdjęcia z Nawrockim nie jest ze Szczytna(?) to po jakiego grzyba toruńskiego lansują się z nazwą MOJEGO MIASTA? Niech firmują swoimi facjatami i nazwiskami.
Robert Częścik
2025-09-11 16:29:20
te policjantki metr czterdzieści to same w patrolu będą chodzić czy z ochroną policjanta rosłego?
Marcel
2025-09-11 11:51:55
A jaki jest powód odejścia obecnego audytora ? Wysokość wynagrodzenia ?
TB
2025-09-10 18:51:45
Kolejna bzdura jakby nie było bardziej potrzebnych inwestycji.
Rodzic
2025-09-10 17:58:53
Mamy efekt zwolnienia 20 000 więźniów z zakładów karnych. By żyło się lepiej.
Kat Jan
2025-09-10 14:47:50