W Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach już po raz czwarty odbył się Festiwal „Gęsina” - święto gęsi i produktów regionalnych połączone z konkursem na najlepszą nalewkę. Jak co roku w organizację wydarzenia zaangażował się Elbląski Klub Szefów, Kuchni w składzie: Gabriela Stolarowicz, Mariusz Tomasz Kuś, Remigiusz Jasiński, Janusz Wojtaś, Szymon Słomkowski, Cezary Ambrożko.
W małej, ale przytulnej Bulwarowej kuchni, kucharze uwarzyli kapuśniak na gęsinie, którym częstowali uczestników festiwalu. Nie zabrakło też tradycyjnego live cooking, na którym klubowicze serwowali podpłomyki z gęsią wątróbką i jabłkiem, a w trakcie kulinarnych popisów można było posłuchać prelekcji na temat kuchni Mazur i kulinarnych tradycji wigilijnych i bożonarodzeniowych na Mazurach.
W ramach festiwalu odbył się konkurs kulinarny, ale inny niż zwykle, ponieważ tym razem w szranki w kulinarnych zmaganiach stanęli szefowie kuchni i kucharze, którzy w towarzyskim turnieju musieli przygotować danie z wykorzystaniem gęsiny i zaprezentować je jury składającego się z profesjonalistów (członków EKSK) i osób wybranych spośród publiczności.
W smacznej rywalizacji zwyciężyły, z tytułem złotego dania - farszynki z gęsią wątróbką i sosem z zielonego marynowanego pieprzu - Michał Denesiuk. Srebro przypadło Mariuszowi Kusiowi za smażone pierogi z gęsiną i ananasem, a brąz otrzymał Szymon Słuchocki, który wykonał korzenną pierś z gęsi na puree z karmelizowanymi buraczkami i jabłkiem z żurawiną na sianie z pora.
Clou festiwalu oczywiście był konkurs na najlepszą nalewkę wybieraną przez profesjonalne jury złożone z kucharzy i szefów kuchni oraz nalewkę publiczności. Do zmagań o tytuł najsmaczniejszej stanęło 19 trunków. Miano nalewki nr 1 festiwalu otrzymała Piniówka Marty Grzywińkiej, srebrną nalewką festiwalu został trunek z płatków róż Mariusza Siwickiego, a brązową aroniówka Elżbiety Możejko–Kosakowskiej.
Wyróżnione zostały: nalewka z gruszek ulęgałek KGW Miętkie i wiśniówka Jerzego Kosakowskiego, która otrzymała także tytuł nalewki publiczności.
To kara za skąpstwo! Jadac ze Szczytna chciałam się wykapac i trzeba płacić za wejście na plażę. Pozagradzali wszystko.
2025-10-27 08:30:15
Jak na dziurę przystało , to tak musi być. A szkoda .
że tak powiem
2025-10-25 07:50:00
Nie tylko w miejscach, o których czytelniczka pisze ale w wielu w centrum, na światłach, na rondzie. Pisze się tylko czego to wlodarz nie zamierza zrobić a światła w mieście nie ma a kanal łączący jeziora wyschnięty na wiór i diabelsko cuchnie. Usmiechnijcie sie brygada heej
Jan
2025-10-24 20:18:08
Na ul. Władysława IV jest dokładnie to samo. Wieczorami późno się zapalają a od samego rana już nie świecą. Oszczędności.....
Mieszkanka
2025-10-24 14:51:30
Jeżdżę do pracy na 7.00 i jest bardzo niebezpiecznie, nic nie widać na przejsciach
Maras
2025-10-24 11:18:02
Panie Profesorze, jak na profesora to za mały pomyślunek. Nie włodarze tylko Żuchowski a to jest kolosalna różnica.
Jan
2025-10-23 17:24:01
A do Egiptu to chyba bliżej z lotniska w Radomiu, jak twierdził mędrzec poseł Marek S.
Śmieszek
2025-10-23 10:29:30
Oho, czyżby nadchodziło przymusowe wyszczepienie i farmaceuci są szkoleni na wypadek pojawienia się \"agresywnych\" klientów, którzy nie będą chcieli przyjąć ich daru?
taki tam
2025-10-23 09:17:10
włodarze najpierw oddali prawie darmo, a teraz wydadzą 18 mln - mistrzowie zarządzania i gospodarności na skalę światową. No ale kto komu zabroni wydawać lekką ręką nie swoje pieniądze.
Profesor
2025-10-22 12:32:08
No niby fajnie, ale co to ma wspólnego z Kulturą?
ciekawa
2025-10-22 10:06:41