W Mazurskich Delicjach znów słodko. Prezentujemy dziś ciasto - klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie niedzielny podwieczorek, a mianowicie jabłecznik. Na wschodoniopruskich stołach królowały kuchy czyli ciasta różnego rodzaju w postaci ozdabianych kruszonką drożdżowych placków, kołaczy czy strucli z makiem lub serem, ale także z marcepanem czy kołaczy z bakaliami, robiono także ciasta piernikowe np. brukowiec czy placki z owocami. Także jabłeczniki ze względu na prostotę swojego wykonania i łatwą dostępność jabłek często gościły na mazurskim stole. Ja proponuję dziś klasyczny jabłecznik z ekstrawaganckimi dodatkami w postaci koziego twarożku i sosu z malin. Mam nadzieję, że taka wersja przypadnie Państwu do gustu. Życzę smacznego.
Michał Denesiuk
Składniki na 2 blachy:
mąka 840 g
margaryna 0,5 kg
cukier puder 2 szklanki
jaja 2 sztuki
żółtka jajka 6 sztuk
jabłka 4 kg
cynamon 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
cukier wanilinowy 2 sztuki
olejek pomarańczowy 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy w cząstki i prażymy z cynamonem, można dodać opcjonalnie miód, goździki, kardamon, imbir oraz flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu.
Ciasto: przesiewamy mąkę, cukier puder, dodajemy margarynę, siekamy z mąką drobno, dodajemy jaja, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, olejek pomarańczowy dla aromatu. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. 2/3 ciasta wykładamy na blachę i podpiekamy w piecu w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy kratkę na owocach. Pieczemy w temperaturze 150-170oC przez 30 minut.
Podajemy z sosem malinowym, kozim śmietankowym twarożkiem i bitą śmietaną.
Oj, tak, tak! Tam zawsze był tzw. kiosk. Ja pamiętam taki blaszany, przeszklony. Być może wcześniej stał tam \"drewniak\". Te napoleonki, pączki... Mordki i łapki oblepione lukrem, kremem stawiały się na lekcji po tej dużej przerwie.
Sentymentalna
2025-07-16 12:49:27
No, mnie z dzieciństwem kojarzy się chleb od Bielskiego lub Kochanka. A w tym punkcie, a nieopodal chodziłam do podstawówki, była też kiedyś cukiernia czy piekarnia i na długich przerwach biegało się tam po spore ciastka \"ptasie mleczko\"...
Tutejsza
2025-07-16 11:20:14
Tekst nieciekawy, po prostu wylana żółć z głebi trzewi pana Mądrzejowskiego okraszony nieciekawym zdjęciem. Jak nie macie felietnistów, to może warto ogłosić jakiś konkurs, a nie publikować treści o niskim i watpliwym poziomie. Może chwila refleksji?
Joanna
2025-07-16 11:17:08
Co to SIM?
Gabi
2025-07-16 09:35:16
Gratuluję odwagi oderwania się odnzielonego koryta.
Obserwator
2025-07-16 00:44:02
Już zapewne Zieloni obstawili ten Stołek. Konkurs to farsa. O ile będzie :)
Obserwator
2025-07-16 00:43:05
To ciekawe kto z PSL zasiądzie na stołku, Jarku czekamy i obserwujemy!
Mieszkańcy
2025-07-15 16:55:33
Żołądek zawsze daje znać gdy jest pusty ale mózg niestety nie.
kozaostra
2025-07-15 15:20:02
Naszym włodarzom tylko najlepiej wychodzi przecinanie wstążek.A narkotykami jak handlowali tak handluja.Przykro wszyscy maja wywalona co dzieje się z młodzieżą. Najważniejsze że wstążki przecięte.Myslalam panie Burmistrzu że pan to ogarnie ale nic w tym kierunku nie robione.Wszystko zamiatane pod dywan oczywiscie tyczy to całej rady.
Julka
2025-07-15 10:38:46
Smolasty to artystyczne dno dna i patologia. Kto wpadł na pomysł żeby to beznadziejne byle co zaprosić??? i jeszcze mu płacić
Prusak
2025-07-15 08:11:55