Wśród potraw kuchni mazurskiej niewątpliwie najbardziej popularne i znane są potrawy z ryb tj. ryba wędzona, kotlety z ryb czy zupa rybna. Tym razem w mazurskich delicjach prezentujemy klasyczną zupę rybną. Zupę taką gotowano z różnych gatunków ryb dzięki czemu miała bardziej wyrazisty i głęboki smak. Miała ona postać rybnego rosołu, który podawano z kawałkami ryby lub klopsikami rybnymi. Mogła być podawana z kluseczkami czy ziemniakami, być zabielana lub nie. Mam nadzieję, że receptura, którą dziś prezentuję i pozyskałem od mazurskich gospodyń a konkretne od Pani Elżbiety Łapińskiej z Wielbarka, przypadnie Państwu do gustu. Życzę smacznego gotowania klasyki kuchni Prus Wschodnich.
Michał Denesiuk
Elżbieta Łapińska
6 porcji
- Filet ze szczupaka bez skóry 1kg
- bułka 1 sztuka
- marchewka 3 sztuki
- Pietruszka 1 sztuka
- mały seler 1 sztuka
- cebula 3 sztuki
- jajko 1 sztuka
- ząbek czosnku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Filetujemy szczupaka (możemy kupić gotowe filety) z głów i ogonów rybnych. Z filetów, włoszczyzny oraz przypraw gotujemy, przez godzinę na wolnym ogniu, wywar. Bułkę namaczamy w wodzie. Mielimy mięso szczupaka, odciśniętą bułkę i ząbek czosnku. Do masy rybnej dodajemy jajko, odciśniętą zmieloną bułkę, przyprawy, część posiekanego kopru, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i cebulę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Z masy rybnej formujemy małe pulpety. Wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy od 3 do 5 min. Doprawiamy solę, pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Oj, tak, tak! Tam zawsze był tzw. kiosk. Ja pamiętam taki blaszany, przeszklony. Być może wcześniej stał tam \"drewniak\". Te napoleonki, pączki... Mordki i łapki oblepione lukrem, kremem stawiały się na lekcji po tej dużej przerwie.
Sentymentalna
2025-07-16 12:49:27
No, mnie z dzieciństwem kojarzy się chleb od Bielskiego lub Kochanka. A w tym punkcie, a nieopodal chodziłam do podstawówki, była też kiedyś cukiernia czy piekarnia i na długich przerwach biegało się tam po spore ciastka \"ptasie mleczko\"...
Tutejsza
2025-07-16 11:20:14
Tekst nieciekawy, po prostu wylana żółć z głebi trzewi pana Mądrzejowskiego okraszony nieciekawym zdjęciem. Jak nie macie felietnistów, to może warto ogłosić jakiś konkurs, a nie publikować treści o niskim i watpliwym poziomie. Może chwila refleksji?
Joanna
2025-07-16 11:17:08
Co to SIM?
Gabi
2025-07-16 09:35:16
Gratuluję odwagi oderwania się odnzielonego koryta.
Obserwator
2025-07-16 00:44:02
Już zapewne Zieloni obstawili ten Stołek. Konkurs to farsa. O ile będzie :)
Obserwator
2025-07-16 00:43:05
To ciekawe kto z PSL zasiądzie na stołku, Jarku czekamy i obserwujemy!
Mieszkańcy
2025-07-15 16:55:33
Żołądek zawsze daje znać gdy jest pusty ale mózg niestety nie.
kozaostra
2025-07-15 15:20:02
Naszym włodarzom tylko najlepiej wychodzi przecinanie wstążek.A narkotykami jak handlowali tak handluja.Przykro wszyscy maja wywalona co dzieje się z młodzieżą. Najważniejsze że wstążki przecięte.Myslalam panie Burmistrzu że pan to ogarnie ale nic w tym kierunku nie robione.Wszystko zamiatane pod dywan oczywiscie tyczy to całej rady.
Julka
2025-07-15 10:38:46
Smolasty to artystyczne dno dna i patologia. Kto wpadł na pomysł żeby to beznadziejne byle co zaprosić??? i jeszcze mu płacić
Prusak
2025-07-15 08:11:55